Artikler

Varmepumper – Strømbesparende og klimavennlig oppvarming

blank

Varmepumper er en svært effektiv og miljøvennlig måte å varme opp boligen din på. En av de mange fordelene med varmepumper er at de er svært energieffektive. Teknologien fungerer litt på samme måte som kjøleskap og frysebokser; den henter fornybar energi fra omgivelsene og omdanner den til kald eller varm luft. Varmepumper kan brukes til oppvarming på vinteren og til nedkjøling på sommeren.

Klimavennlig oppvarming

Varmepumper er både miljø- og klimavennlige, da de benytter energi på en svært effektiv måte. Du kan faktisk spare opptil 80% av energien som knyttes til oppvarming ved bruk av en varmepumpe. Videre produserer heller ikke varmepumper noen direkte utslipp av klimagasser, i motsetning til fossile oppvarmingsløsninger som gass eller olje. I Norge bruker vi også hovedsakelig vannkraft til å produsere strøm, noe som betyr at til og med strømmen som benyttes kan komme fra en fornybar og bærekraftig kilde.

Alle elektriske oppvarmingsløsninger vurderes ut fra energimerkingsskalaen, fra A+++ til G. Denne scoren sier noe om produktets energieffektivitet, og er lurt å sjekke før du går til innkjøp av en varmepumpe. For eksempel vil en vanlig panelovn normalt sett ikke oppnå en bedre karakter enn C, mens alle varmepumper fra Fujitsu ligger på mellom A+ og A+++. Dette gir et inntrykk av hvor effektive varmepumper er i forhold til andre oppvarmingsløsninger.

Hvor mye kan du spare med en varmepumpe?

Det er flere faktorer som har en innvirkning på hvor mye du kan spare i strømutgifter ved bruk av en varmepumpe. Blant annet plassering av varmepumpen, boligens størrelse og hvor godt boligen er isolert. I tillegg vil ditt energiforbruk, dimensjonering av varmepumpen og klimaet der du bor ha en innvirkning på strømforbruk.

Eksempelet under viser en sammenligning av energiforbruk for boliger med og uten luft til luft varmepumpe, i tillegg til hvor mye du kan spare i strømutgifter. I 2022 var strømprisene rekordhøye og svært varierende, så vi har derfor satt inn litt ulike priser for sammenligning.

Bolig Årlig forbruk Periode 100 øre per kWh 400 øre per kWh 700 øre per kWh
Hus uten varmepumpe
(190 kvm)
25.000 kWh 1 måned 2.100 kr 8.300 kr 14.500 kr
Ett år 25.000 kr 100.000 kr 175.000 kr
Fem år 125.000 kr 500.000 kr 875.000 kr
Hus med varmepumpe
(190 kvm)
20.200 kWh 1 måned 1.700 kr 6.700 kr 11.800 kr
Ett år 20.200 kr 80.800 kr 141.000 kr
Fem år 101.000 kr 404.000 kr 707.000 kr

Utregningen er basert på tall fra Enova.

Som du kan se i tabellen, kan en enebolig med et strømforbruk på 25.000 kWh spare hele 34.000 kr årlig i strømutgifter! Dette vil si at etter bare noen år kan du ha tjent inn din investering. Fujitsu Varmepumper er en god investering både økonomisk, miljømessig og ikke minst for en enklere hverdag der du enkelt kan justere temperaturen i hjemmet ditt.

Tiltak du kan gjøre for å spare strøm ved bruk av varmepumpe:

  • Jevnlig vedlikehold og service er nødvendig for at varmepumpen skal være så effektiv som mulig og sikre lengst mulig levetid.
  • Riktig plassering av varmepumpen i din bolig er viktig for å oppnå best mulig komfort og spare energi. Det kan være lurt å bestille befaring før du kjøper en varmepumpe, da fagpersoner har kunnskap om hvor varmepumpen bør plasseres.
  • Varmepumpen bør ikke stilles inn til høyere temperatur enn det som er nødvendig. Det er anbefalt å holde en temperatur på rundt 20 grader.
  • Velg en varmepumpe med høy COP-verdi (energieffektivitet). For eksempel vil en varmepumpe med en COP-verdi på 3 produsere 3 enheter med varmeenergi for hver enhet elektrisitet som benyttes.

Varmepumper blir stadig mer vanlig å benytte til oppvarming av boliger. I tillegg til å være svært klimavennlige, kan du faktisk spare 30-80% av energiforbruk til oppvarming. Varmepumper er en god investering dersom du ønsker en stabil innetemperatur året rundt, og samtidig spare penger!