Artikler

Varmepumpe som oppvarmingskilde, vel verdt investeringen?

blank

Lurer du på om varmepumpe som varmekilde lønner seg for deg? Les denne artikkelen før du bestemmer deg.

Modellutvalget og antall tilbydere av varmepumper har aldri vært større. I jungelen av gode tilbud er det fort gjort å gå seg vill. Hva er det som påvirker hvorvidt det lønner seg å investere i en varmepumpe? Vi håper denne artikkelen gir deg noen svar.

Hvor mye strøm du kan spare med en varmepumpe avhenger av hvilke oppvarmingskilder du har i dag, hva slags hus du bor i og hvor i landet du befinner deg. Oppvarming på gammelmåten med elektriske panelovner og vedfyring har sine fordeler, men også sine ulemper. Generelt kan vi si at elektriske panelovner bruker opptil tre ganger så mye elektrisitet som en varmepumpe. Ved tradisjonell fyring i vedovn stiger den varme luften opp mot taket og lufta i høyden blir varmere enn den langs gulvet. Dette fører til at man ”sløser” med både varme og fyringsutgifter. Med en varmepumpe sirkuleres luften slik at temperaturen blir behagelig gjennom hele huset.  Dette fungerer aller best dersom du har åpen trappeløsning. Består boligen av avdelte rom kan en løsning med en utedel og flere innedeler være smart.

Positiv effekt på inne og uteklima

Varmepumper har en positiv effekt på klimaet både inne og ute. Inne får du jevn tilgang på renset luft, ute bidrar teknologien til en mer miljøvennlig energibruk. Ny og bedre teknologi i pumpene gir høyere effektfaktor, dvs bedre utnyttelse av strømmen til oppvarming. Utskifting av gamle varmepumper i boligen kan derfor lønne seg, både med hensyn til effekt, støynivå og utgifter.

Uansett hvordan faktorene sjongleres vil en varmepumpe av god kvalitet alltid spare deg for penger. Er den dimensjonert riktig vil den gi varme selv på de kaldeste dagene, når du virkelig trenger det. Kvaliteten på monteringen spiller dog en rolle for lønnsomheten. Forhør deg med en autorisert forhandler, så vil han anbefale riktig plassering og modell for deg – og du har reklamasjonsrett dersom noe skulle oppstå.

Skulle du ikke ha pengene som trengs akkurat nå, ja så finnes det rimelige finansieringsløsninger i markedet. Slik kan du så raskt som mulig begynne å nyte godt av fordelene varmepumpen gir.