Artikler

Støy fra varmepumper

blank

Det er stor forskjell på hvor mye lyd den enkelte varmepumpe avgir. Alle maskiner avgir lyd i større eller mindre grad, så helt stille blir det ikke. Forskjellen i lydnivå kan være stor for ulike merker og modeller. Ofte er det slik at de litt dyrere modellene, toppmodeller er mer stillegående.

Riktig montering og plassering er derfor veldig viktig. Dersom  utedelen til en luft-til-luft-varmepumpe plasseres gunstig, vil den som regel ikke gi sjenerende støy.

Innedelen

Inndelen luft-til-luft-varmepumper plasseres som oftens i oppholdsrom. Inndelen sprer varmen ved hjelp av en vifte som avgir litt lyd. Takket være stadig forbedret teknologi har varmepumpene blitt stadig mer stillegående med årene. Fujitsus gulvmodeller er som regel mer stillegående enn veggmodellene.

Selv om innedelen gir lite lyd, bør du være nøye med plasseringen både med tanke på varmefordeling og støy. Våre godkjente installatører vil derfor hjelpe deg med å finne optimal plassering.

Utedelen

Det vil alltid være litt støy fra varmepumpens utedel. Sammen med installatør bør du finne en god plassering. En bør unngå å plassere utedelen nær soveromsvindu, eller inntil naboens bolig. Bor du i leilighet, rekkehus eller andre typer småhus, bør du være ekstra nøye med å vurdere plassering av utedelen.

Utedelen kan også gi noe vibrasjon og bør derfor ikke festes på husvegg av tre. Sørg for at den enten plasseres på et stativ på bakken eller festes i grunnmuren. Du bør også sørge for å montere vibrasjonsdempere på stativet.

Sjekk dokumentasjonen før du bestiller

Vi er alle er ulike i forhold til hvor mye støy vi tolererer, og dette bør du ta hensyn til når du velger type varmepumpe samt plassering av innedel.

Er det viktig for deg å unngå støy, bør du velge en modell med lavest mulig lydnivå. De fleste av oss vil oppfatte en forskjell på 3 dB som merkbar, mens en endring på 5–6 dB vil være tydelig. Lydnivået varierer i løpet av året. Jo kaldere det er, jo mer må varmepumpen jobbe – og da øker lydnivået tilsvarende. Derfor bør du vurdere lydnivået når varmepumpen går for fullt.

Informasjon om lydnivåer i desibel (dB) finner du på energimerket til varmepumpen og i den tekniske dokumentasjonen for produktet.