Artikler

Spørsmål du bør stille deg før kjøp av varmepumpe

blank

Til forskjell for en vanlig ovn som lager ny varme vil en luft-luft varmepumpe bruke varmen som finnes i omgivelsene. Før du kjøper en varmepumpe er det viktig å finne ut hva du har behov for, og hvilke modeller som er tilpasset akkurat ditt behov. Kanskje du skal ha varmepumpe til å varme opp hele eneboligen, eller kun en leilighet med et par rom. Størrelsen på boligen er ikke det eneste du bør tenke på ved kjøp av ny pumpe.

Nedenfor har vi laget en liten sjekkliste til deg som er på jakt etter en ny varmepumpe. Dette er viktige moment du bør vurdere og bruke som grunnlag for å finne hvilken varmepumpe som passer deg og ditt behov:

Spørsmål du bør stille deg før kjøp av varmepumpe

  • Hvilken klimasone bor du i, og hvor kaldt kan det bli i sonen du bor i? Du kan sjekke gjennomsnittstemperatur for hjemstedet ditt det siste året på Yr.no
  • Ønsker du veggmontert eller en gulvmontert varmepumpe?
  • Boligstørrelse, – hvor kraftig må varmepumpen være?
  • Finnes det godkjente forhandlere i nærområdet som kan utføre jevnlig service?
  • Er det et anerkjent merke?
  • Har du noe budsjett for investeringen? Husk at de fleste forhandlere tilbyr gunstige finansieringsordninger.

Noen tips:

Ønsker du størst valgmulighet så er en veggmodell det beste utgangspunkter. Leter du også etter en fordeling av varmen på en effektiv måte er dette riktig modell.

Uansett hvliken modell du velger så må du bytte filter på varmepumpen som en del av det jevnlige vedlikeholdet.

Er støy fra varmepumpen viktig for deg så anbefaler vi du sjekker ut de mest stillegående modellene, da noen modeller avgir mindre støy enn andre. Vær obs på at de fleste produsenter oppgir mål for lyd med viften i laveste hastighet -noe som oftest ikke er reelt i henhold til normal bruk av varmepumen.

Liker du det litt varmt i rundt gulvet, vil en gulvmodell være det riktig valget for deg. Renhold må gjøres oftere ved en gulvmodell, men det vil til gjengjeld gi deg god varmluft og luftkvalitet.

Bor du i et spesielt kaldt strøk i Norge, bør en vurdere en ekstra kraftig varmepumpe, anbefalingsvis 3-5 kW (eventuelt 5-6kW).

Skal du bruke varmepumpe kun som tilleggsvarme kilde, eller for en mindre bolig, så holder det med 2-3 kW.