Skip to content

Slik får du den mest effektive varmepumpen

Selv om strømprisene ikke er på sitt høyeste akkurat nå, er det likevel smart å ha fokus på energibruk og oppvarmingskostnader.

Varmepumpe er et av tiltakene som Enova anbefaler for å redusere strømregningene. Men hvordan kan du sikre at den pumpen du velger er den mest effektive?

-Spesielt luft/luft varmepumper må være spesialbygd for vårt kalde klima. Sørg for å få dette dokumentert av forhandleren du kjøper pumpen av, er rådet fra Stig Rune Møllenhus, teknisk sjef i FJ Klima, den offisielle importøren av Fujitsus varmepumper i Norge. 

-Det finnes mange som har fått tak i billige pumper fra Sør-Europa, pumper som opprinnelig er bygd for avkjøling og ikke oppvarming. I forhold til faglig kompetanse er det tryggest å velge en NOVAP godkjent forhandler (Norsk Varmepumpeforening). 

I følge Møllenhus er det best å kjøpe varmepumpe av det samme firmaet som også monterer pumpen. Da får du kun én aktør å forholde deg til, som kommer hjem til deg på befaring og gir deg faglige råd fundert i din boligsituasjon og dine behov. – Et tilbud med beregninger om forventet besparelser bør først komme etter et hjemmebesøk av en lokal forhandler eller montør. 

Møllenhus fraråder norske forbrukere å kjøpe varmepumper for selvmontering. Dette er nå ulovlig i følge myndighetenes krav om F-gass sertifisering.  Be gjerne om å få se dokumentasjon fra den som monterer, som f.eks installatørbevis fra anerkjent importør. Både firma og personen som installerer må være F-gass sertifisert. 

Vedlikehold og service lønner seg

En pumpe som får riktig vedlikehold og service yter maksimalt og lever lenger. Be gjerne forhandleren om å forklare deg hva du kan gjøre selv av vedlikehold på pumpen. Forhandleren kan også tilby en serviceavtale som sikrer servicen på pumpen med jevne mellomrom.  

Liker du denne artikkelen?

Share on facebook
Del på Facebook
Share on twitter
Del på Twitter
Share on linkedin
Del på Linkdin
Share on email
Send som epost

Mer nyttig informasjon om varmepumper:

Ord og uttrykk

Man møter mange begreper når man begir seg inn i en verden av varmepumper. De ulike verdiene sier ulike ting om varmepumpens ytelse, og kan oppgis basert

Les mer »

— fra en av våre forhandlere

eller