Artikler

Slik får du den mest effektive varmepumpen

blank

Selv om strømprisene ikke er på sitt høyeste akkurat nå, er det likevel smart å ha fokus på energibruk og oppvarmingskostnader.

Varmepumpe er et av tiltakene som Enova anbefaler for å redusere strømregningene. Men hvordan kan du sikre at den pumpen du velger er den mest effektive?

-Spesielt luft/luft varmepumper må være spesialbygd for vårt kalde klima. Sørg for å få dette dokumentert av forhandleren du kjøper pumpen av, er rådet fra Stig Rune Møllenhus, teknisk sjef i FJ Klima, den offisielle importøren av Fujitsus varmepumper i Norge.

-Det finnes mange som har fått tak i billige pumper fra Sør-Europa, pumper som opprinnelig er bygd for avkjøling og ikke oppvarming. I forhold til faglig kompetanse er det tryggest å velge en NOVAP godkjent forhandler (Norsk Varmepumpeforening).

I følge Møllenhus er det best å kjøpe varmepumpe av det samme firmaet som også monterer pumpen. Da får du kun én aktør å forholde deg til, som kommer hjem til deg på befaring og gir deg faglige råd fundert i din boligsituasjon og dine behov. – Et tilbud med beregninger om forventet besparelser bør først komme etter et hjemmebesøk av en lokal forhandler eller montør.

Møllenhus fraråder norske forbrukere å kjøpe varmepumper for selvmontering. Dette er nå ulovlig i følge myndighetenes krav om F-gass sertifisering.  Be gjerne om å få se dokumentasjon fra den som monterer, som f.eks installatørbevis fra anerkjent importør. Både firma og personen som installerer må være F-gass sertifisert.

Vedlikehold og service lønner seg

En pumpe som får riktig vedlikehold og service yter maksimalt og lever lenger. Be gjerne forhandleren om å forklare deg hva du kan gjøre selv av vedlikehold på pumpen. Forhandleren kan også tilby en serviceavtale som sikrer servicen på pumpen med jevne mellomrom.