Artikler

Slik bruker du varmepumpen på varme dager

blank

Har du en varmepumpe så kan du slå to fluer i en smekk: for å holde varmen og spare penger om vinteren, og kjøle ned huset om sommeren.

Det er imidlertid viktig å huske på at det er forskjeller i bruk av varmepumpen til vinterbruk i forhold til sommeren. Skal du bruke den på varme sommerdager må du sjekke at  du har en kondensvannslange montert på innedelen. Denne skal alltid være montert og vil garantert være det dersom du har brukt en godkjent F-gass sertifisert installatør som har kompetanse på luft-til-luft varmepumper. Dersom varmepumpa er eldre og installasjonen har vært foretatt av en ikke godkjent installatør og slangen er fraværende eller ikke er koblet korrekt til innedelen, kan du få deg en svært ubehagelig opplevelse med vann på gulvet.

En varmepumpe som brukes til avkjøling oppfører seg som en iskald brusboks hvor det dannes kondens i lamellene i innedelen som renner ned i bunnpannen i form av vann. Dette vannet skal komme ut i kondensvannslangen på utsiden av veggen.

Ikke la varmepumpen stå på auto

De fleste lar varmepumpa stå på hele vinteren, men om sommeren er ikke det så smart.

Lar du den stå på auto så vil varmepumpen selv finne ut om den skal varme eller kjøle. Da risikerer du at pumpa varmer om natta og starter kjøling om morgenen, og den vil bruke unødig mye energi. Vi anbefaler å skru på varmepumpa etter behov når huset føles ubehagelig varmt eller i perioder med mange varme dager.

For de som av helsemessige årsaker ikke tåler for høy temperatur eller som vil glemme hele varmepumpa og bare ha det behagelig inne hele sommeren, kan fast temperatur likevel være et alternativ. Sett isåfall ikke temperaturen for lavt. Det er bedre å la den stå på 25 grader enn på 20 for da kjøler varmepumpa bare når det blir veldig varmt.

Ønsker du litt lavere temperatur når du er hjemme kan du sette litt lavere temperatur med fjernkontrollen. Vanligvis setter folk varmepumpen på rundt 21-23 grader i stua gjennom året, men på varme sommerdager bør man være forsiktig så ikke forskjellen på ute og innetemperatur blir for høy.

Det er også viktig å huske at mens varme stiger, går kald luft nedover. Derfor kan du ikke regne med noen stor kjøleeffekt på for eksempel soverom i 2. etasje dersom du har varmepumpa i stua. I slike tilfeller vil det være fornuftig å vurdere en ekstra varmepumpe. Kontakt gjerne en av våre forhandlere for et et uforpliktende tilbud.

Full storm eller laber bris?

«Vinden» fra varmepumpa kan selvsagt reguleres. Det kan være effektivt å bruke maksimal vifte i en kort periode hvis rommet skal kjøles ned raskt.

Når det gjelder luftfuktighet oppfører pumpa seg ulikt om sommeren i forhold til vinterhalvåret. På grunn av kondensen som forsvinner ut av huset, vil pumpa redusere luftfuktigheten om sommeren, noe den ikke gjør under oppvarming om vinteren.