Artikler

Komfortabelt inneklima med god samvittighet

blank

Lei av kalde gulv når du står opp om morgenen? En varmepumpe løser enkelt problemet ved å fordele varm luft langs gulvet og ut i rommet. Resultatet er varmere gulvflater med minimalt strømforbruk og utslipp. Godt for deg og godt for miljøet.

Luft-til-luft varmepumpen henter varme fra uteluften, og avgir varme ved å sirkulere inneluften gjennom innedelen av varmepumpen. Den fordeler varm luft ut i rommet og gir jevn temperatur på luften. Du slipper altså at all varmluften befinner seg opp under taket.

Varmepumper gir et større varmeutbytte av energien som brukes i forhold til tradisjonell elektrisk oppvarming. I motsetning til oljekaminer, pelletskaminer og vedovner har varmepumper heller ingen utslipp av partikler eller NOx (nitrogenoksider), noe som bidrar til å bedre den lokale luftkvaliteten utendørs.

Fujitsu er en av verdens største produsenter av varmepumper og aircondition. Produsenten har nå utviklet Fujitsu Extreme, en serie varmepumper spesielt utviklet for det nordiske markedet. Extreme-pumpene utmerker seg med ekstremt god effekt (COP – prestasjonskoeffisient), også på svært kalde dager. Det vil si at selv om det blir virkelig kaldt leverer pumpen masse varme, og klarer samtidig å ha det beste forholdet mellom avgitt og tilført effekt. I følge Morten Utheim Johnsen vil 1 krone brukt på strøm gi 3-4 kroner i varme ved bruk av varmepumpe. Johnsen er daglig leder i FJ Klima Norge, selskapet som distribuerer Fujitsu Extreme-pumpene i Norge. – Med en investering på 25.000 kr vil du dermed spare strøm for ca 7.000 kr i året. Det gir hele 28% avkastning på investeringen. Det er ikke mange banker som kan matche det, sier Utheim Johnsen.

Det er ingen tvil om at varmepumpe lønner seg, både for inneklimaet og miljøet ute. Det er likevel enkelte utfordringer man bør være obs på.  Det lønner seg å bruke en sertifisert forhandler som er tilknyttet NOVAP (Norsk Varmepumpeforening). I tilbudet bør du blant annet få med en forsikring som bekrefter at varmepumpeforhandleren som monterer pumpa har tilgang på reservedeler, og at disse kan skaffes raskt. En riktig montert pumpe med serviceavtale gir riktig bruk og dermed maksimal ytelse og levetid. Kvalitetspumper har en levetid på 8-10 år.