Artikler

Hva gjør du med varmepumpen når det tordner?

blank

Varmepumper er utsatt i tordenvær på lik linje med all annen elektronikk, og ikke alle tenker på denne når den lyner og tordner.

Varmepumper er en investering som skal vare lenge og det er viktig å beskytte denne når det lyner og tordner. Derfor er det viktig å gjøre tiltak dersom det kommer tordenværet, og det enkleste grepet er å slå dem av og trekke ut støpselet.

De fleste varmepumper får strøm fra en innendørs eller utendørs kontakt og da er det en enkel sak å bare trekke ut støpselet.

Noen varmepumper er koblet til husets strømanlegg direkte, men disse kan slås via en egen bryter som gjerne befinner seg på en egen boks ved utedelen.

Om sommeren når varmepumpen brukes mest til avkjøling er det dermed heller ikke noe problem å koble dem permanent ut mens man er på ferie.

Overspenningsvern / Finvern

Installerer man et overspenningsvern så vil man derimot være 100% sikret mot skader som skyldes overspenning i strømledningen inn til huset.

Slikt vern ble påbudt i nye boliger først i 2010, så det er fortsatt svært mange boliger som ennå ikke har dette. Med en kostnad på 3 000 kroner for materiale og montering burde ettermontering være en god investering.

Det er likevel tryggest å dra ut kontakten til varmepumpa eller installere finvern. Finvern monteres ved hver enkelt støpsel og koster mellom 500 og 1 000 kroner. Pass på at utstyret er godkjent!