Artikler

Her er tipsene for best bruk av din varmepumpe

blank

Her er enkle tips for å ta vare på varmepumpen din. Med riktig bruk og jevnlig service kan varmepumpen fungere godt og varme hjemmet ditt i 12-15 år.

Sett varmepumpa i riktig driftsmodus.

En varmepumpe har flere modus, både autofunksjon, kjøling og oppvarming. Vårt råd er å sette varmepumpen i riktig driftmodus, -enten kjøling eller oppvarming for å få mest stabil temperatur.

Ikke sett varmepumpen på auto.  – Hvis den står på auto så kan du for eksempel risikere at den begynner å kjøle hvis du fyrer i peisen.

Ikke skru varmepumpen av og på

Vi anbefaler at du justere opp og ned på temperaturen og ikke skrur varmepumpen av- og på. Dette er den beste måten å holde en jevn temperatur i hjemmet.

Hvis det er slik at du ønsker å ha 22 grader i huset, så senker du den heller noen hakk når du har fått ønsket temperatur. Ikke skru den av. Besparelsen ved å ha en varmepumpe er størst hvis man har en jevn drift på maskinen gjennom oppvarmingssesongen.

Få pumpen sjekket hvis den ikke varmer

Hvis varmepumpen ikke funker som den skal eller ikke gir den varmen som du tidligere har fått, bør du få installatør til å sjekke om alt er som det skal. Men så lenge du har kjøpt et kvalitetsprodukt er det egentlig lite som kan skje med varmepumpen, og er den riktig installert og montert, skal du heller ikke få problemer.

Varmepumper er en veldig energieffektiv og miljøvennlig form for oppvarming, men det er viktig at arbeidet med installasjon og montering gjøres skikkelig.  De fleste varmepumper inneholder sterke gasser som bidrar til klimaendringer hvis de slippes ut. Slike utslipp kan for eksempel skje ved montering, demontering eller service av varmepumper. Derfor er det krav om at alle installatører skal være f-gass-sertifisert, og at firmaer som utfører arbeidet må være en f-gass-godkjent bedrift.

Rengjør filteret!

Husk å rengjøre filteret inne i varmepumpen. Hvor ofte du bør rengjøre, kommer an på hvor mye støv man har i huset. Har du husdyr bør man faktisk rengjøre annenhver uke. Hvis filteret er tett, så blir virkningen av varmepumpen fort redusert. Da får den ikke nok luft og må jobbe hardere, noe som fører til slitasje på varmepumpa og reduksjon av levetiden. Så rengjøring er viktig, og vi anbefaler 1 gang i måneden.

Sjekk at utedelen ikke er tildekket

Det er også viktig å sjekke utedelen på varmepumpa og se til at denne holdes fri for snø, og ikke dekkes til av busker og blader. Det er viktig at utedelen har fri tilgang til luft. Hvis den er skitten eller har mye løv på seg, må du ikke spyle utedelen med hageslangen som enkelte gjør uten å tenke seg om. Utedelen har en veldig følsom elektronikk som kan bli ødelagt av det.

Det kan være en fordel å ha et lite tak over utedelen.

Sett varmepumpen til ønsket temperatur og ikke høyere

Vil du ha 22 grader i boligen din, bør du stille den inn på 22 grader og ikke høyere fordi den skal bli fortere varm. Det blir den nemlig ikke. Varmepumpen har en termostat, så det beste er å sette den på temperaturen du ønsker.

Det som påvirker temperaturen er blant annet hvor isolert huset ditt er, eller hvor i boligen din varmepumpa er plassert.

Blir det veldig kaldt, minus 25 til 30 grader, blir det ikke like mye energisparing, og da trenger enkelte varmepumper litt hjelp med ekstra varme fra feks. en panelovn eller peis. Jo kaldere utelufta er desto mindre energi er det å hente.