Artikler

Har du pollenallergi? Da må du huske å skifte pollenfilter på varmepumpen!

blank

For deg som sliter med pollenallergi er det viktig å rense eller bytte filtrene på varmepumpen før sesongstart. Luft-til-luft-varmepumper kan ha ulike typer filtre for å fjerne små partikler og pollen i lufta.

Ved å bruke varmepumpens viftefunksjon og eventuelt kjøling, kan du sørge for bedre inneklima i sommerhalvåret. Men for at varmepumpen skal kunne redusere pollen belastningen innendørs er det viktig med regelmessig vedlikehold og god filterkvalitet.

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) anbefaler hepa-filtre, elektrostatiske filtre og eventuelt kullfilter i tillegg.

Det er smart å bytte pollenfilter før hver pollensesong. Alle filtre må rengjøres regelmessig og allergikere kan gjerne ta ekstra forholdsregler: Hvor godt varmepumpen i praksis klarer å rense pollen fra lufta avhenger av en rekke faktorer, som bl.a. størrelse på rommet, hvor innedelen er plassert, hvor mye støv finnes i rommet, og hvor godt det renholdes. Allergenene som sitter på pollenpartikler, kan feste seg på støvpartiklene og spre seg med dem, så derfor er det viktig å ha et godt renhold i rommet.

Reduser luftingen og bruk heller kjøling av inneluften

Foruten muligheten for å filtrere pollen i rommet der innedelen står, har luft-til-luft-varmepumper en annen fordel for allergikere: de kan brukes til å kjøle inneluften slik at du ikke trenger å lufte så mye når det er pollen ute. Dette gjør at det kommer mindre pollen inn – og temperaturen er mer behagelig.

Ifølge NAAF gjør høy innetemperatur oss mer følsomme for forurensninger i lufta. Et av deres ti råd for et bedre inneklima er å unngå for høye temperaturer. De anbefaler 20-21 grader for oppholdsrom.

Vanlig vedlikehold

Luft-til-luft-varmepumper har ofte minst to typer filtre:

Grovfilter: tar store partikler som hår. Mange produsenter anbefaler at du rengjør dem annenhver uke eller etter behov.

Finere filter: finnes i ulike varianter, og de kan fjerne mindre partikler, bakterier og pollen.

På de fleste Fujitsu  varmepumpemodeller kan du rengjøre finfilteret selv. Sjekk bruksanvisningen først, for å finne ut hvordan du kan rense filteret og hvor ofte.

Vi anbefaler at finfiltrene rengjøres hver tredje til sjette måned, og byttes annethvert år. Når du har tatt ut filtrene, kan du enkelt rengjøre resten av pumpen med en støvsuger og en lang børste. Vær forsiktig med skjøre deler.

Forhandlere og installatører for Fujitsu varmepumper utfører også service og vedlikehold, kontakt oss gjerne for å finne en forhandler i nærheten.

Les også disse rådene fra Norges Astma- og allergiforbund (NAAF):
https://www.naaf.no/fokusomrader/inneklima/10-gode-rad-for-et-godt-inneklima/