Artikler

Det kan være lønnsomt å installere flere varmepumper for å spare strøm

blank

Stadig økende strømpriser gjør at norske husholdninger kan finne det ekstra lønnsomt å installere flere varmepumper for å spare strøm.

Mye å spare med varmepumpe

Ønsker du å få ned strømforbruket, har du derfor mest å hente på å gjøre noe med oppvarmingen.

  • Du kan få ned varmebehovet ved å etterisolere eller skifte til bedre vinduer.
  • Du kan senke innetemperaturen. For hver grad du senker temperaturen, kan du forvente å spare 5 % på oppvarmingskostnadene, ifølge Enova. Det utgjør noen hundrelapper årlig for en vanlig enebolig, men gir dårligere komfort.
  • Du kan installere luft-til-luft-varmepumpe. En vanlig enebolig vil spare ca kr 4 800 kr årlig med varmepumpe, også ifølge Enova.

En luft-luft-varmepumpe koster normalt mellom kr 15 000 kr og kr 30 000 kr. Normalt tar det bare tre til seks år før du har spart inn det varmepumpen koster. 15 år er vanlig levetid for en luft-til-luft-varmepumpe som er korrekt installert og får nødvendig vedlikehold. På den tiden vil den spare kr 72 000 kr med energipris på kr 1 kr/kWh.

Det å installere luft-til-luft-varmepumpe krever ingen store inngrep i boligen din, så det er et raskt og vedlig ganske enkelt tiltak, som raskt gir besparelse i strømforbruk. .

Strømprisenhar steget jevnlig helt siden den var på sitt laveste i 2015:

blank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oppvarming, varmtvann og belysning er de største utgiftspostene i en gjennomsnittlig bolig med elektrisk oppvarming, ifølge tall fra Enova.

(Årlig energibruk i kWh for en bolig på 120 m2 med en familie på fire. Totalt strømforbruk 25000 kWh årlig).

Energibruk i boliger

blank
Kilde: Novap