Artikler

Bevar treverket i hytta og unngå fuktskader med varmepumpe

blank

Har du vurdert å installere varmepumpe på hytta? Stadig flere har varmepumpe på hytta, og det med god grunn.

Flere har fått øynene opp for fordelene med varmepumpe, ikke bare hjemme men også på hytta; økonomi, miljø, bevaring av bygningen og ikke minst bedre komfort.

Med varmepumpe på hytta kan grunntemperaturen holdes på mellom 5 og 10 grader når den ikke er i bruk, og det med svært lite energiforbruk. Det gjør at risikoen for frosne rør blir betydelig mindre.

– Holder du jevn temperatur i hytta gjennom året gir det langt mindre risiko for fuktskader, samtidig som det bevarer bygningskroppen, sier Stig Rune Møllenhus, teknisk sjef i FJ Klima Norge. FJ Klima AS er enedistributør av Fujitsu Extreme-serien i Norge. Dette er ekstremt effektive pumper som presterer selv når gradestokken kryper ned mot -25°C.

Varmepumpe på hytta må sees på som en langsiktig investering. Fordelen er at det koster lite å varme opp hytta når man først har installert varmepumpe. En varmepumpe kan redusere energikostnadene til oppvarming med inntil 75% sammenlignet med direkte elektrisk oppvarming. Driftskostnadene vil også bli langt lavere enn med for eksempel gass, olje eller parafin. Ønsket om komfort også på hytta, og med det økt energiforbruk, gjør at varmepumpen er et godt og miljøbesparende tiltak sammenlignet med bruk av elektrisitet og vedfyring som oppvarmingskilde.

Som for varmepumpe i bolig gir varmepumpe på hytta bedre inneklima med mindre støv og uønskede partikler. Nå finnes det modeller som du kan styre via sms slik at hytta er god og varm når du kommer. Fyrer du i peisen i tillegg vil varmepumpens vifte fordele varmen jevnt i hytta.

Lokalt godkjente forhandlere og montører har gjerne produkter og kompetanse tilpasset værforholdene der din hytte er – bruk dem for det de er verdt, er rådet fra Møllenhus i FJ Klima.